Goedkeuring OCW voor drie cross-sectorale hbo-masters met deelname van ZHIA-hogescholen

Het ministerie van OCW heeft onlangs drie clusteraanvragen voor masters in het hbo goedgekeurd, waaraan ZHIA-hogescholen deelnemen: de master Transitie naar Gezondheid en Welzijn, de master Sustainability Transitions en de master AI-Translator. Deze nieuwe masteropleidingen komen voort uit een initiatief van de Vereniging Hogescholen en zijn door een consortium van hogescholen in samenwerking ontwikkeld.

Hogescholen verbinden de masters met de onderzoeksprogramma’s van de betrokken lectoraten. Deze samenwerkingen kunnen zorgen voor een versnelling op de ZHIA-thema’s Duurzaamheid, Gezondheid, Zorg & Welzijn en AI.

 

Master Transitie naar Gezondheid en Welzijn

Aan de nieuwe master Transitie naar Gezondheid en Welzijn nemen de Hogeschool Rotterdam en De Haagse Hogeschool deel, naast de HAN en Saxion. Het thema transitie naar gezondheid en welzijn is voortgekomen uit het initiatief van het sectorplan van de Vereniging Hogescholen (VH).

Het huidige stelsel voor zorg en welzijn staat onder druk. Een transitie van ziekte en zorg naar gezondheid, welzijn en gedrag kan oplossingen bieden. Deze manier van werken vraagt innovatieve oplossingen waarbij transitieprofessionals multidisciplinair leren kijken en onderzoeken wat werkt, vanuit de gebieden werk, inkomen, leefomgeving, technologie en economie. Instellingen geven aan dat ze grote behoefte hebben aan deze experts.

Deze clusteraanvraag onderstreept ook het belang dat opleiding, kenniscentra, lectoraten en werkveldpartners op regionaal niveau kunnen samenwerken, zoals ZHIA ook beoogt. Het laat zien dat een stevigere koppeling van kennis met de regionale en lokale agenda en thematiek nodig is. Praktijkgericht onderzoek draagt hieraan bij als kennisversneller. ZHIA onderstreepte eerder in haar missie de behoefte aan een regionale aanpak, zoals die ook wordt verwoord in deze aanvraag: ‘Diverse veranderingen hebben grote impact op de arbeidsmarkt. Er ligt een enorme opgave in de regio om professionals bij en om te scholen. ZHIA sluit aan bij de ambitie om Zuid-Holland dé regio te maken waar de arbeidsmarkt structureel en duurzaam wordt verbeterd, zodat bedrijven kunnen beschikken over voldoende werknemers met de juiste scholing en skills nu en in de toekomst.’

Master Sustainability Transitions (Duurzaamheidstransities)

De masteropleiding Sustainability Transitions (MST) richt zich op het aanpakken van duurzame transitievraagstukken binnen de sectoren welzijn, gezondheidszorg, mobiliteit, energie, landbouw en voeding. Studenten krijgen in deze opleiding de kennis en kunde om de sector, de regio en/of de organisatie waarin zij al actief zijn te transformeren in de ontwikkeling naar een duurzamer systeem. Wat deze master uniek maakt is dat deze opleiding elke professional in staat stelt een transitie naar duurzaamheid in gang te zetten binnen de eigen beroepscontext. De master zal verspreid over het hele land worden aangeboden en is een samenwerking van twaalf hogescholen waaronder de ZHIA-hogescholen Inholland, De Haagse Hogeschool en Hogeschool Rotterdam.

De hogescholen van de MST-coalitie werken met hun onderwijs en onderzoek in samenwerkingsverbanden die gekoppeld zijn aan de maatschappelijke opgaven. Participatief praktijkgericht onderzoek ondersteunt deze master. MST en de transdisciplinaire aanpak sluiten aan bij het ZHIA-thema duurzaamheid. ZHIA verwacht dat deze coalitie ook een stimulans zal zijn voor de samenwerking op dit thema omdat onderzoeksprogramma’s van betrokken lectoraten worden afgestemd op elkaar op regionaal niveau en worden uitgewisseld op landelijk niveau. Binnen de MST concentreert de HHs zich op klimaatrechtvaardigheid, energietransitie, onderwijs en leren in duurzaamheidtransities. HR legt de focus op energietransitie, Rotterdamse stad en haven en business modellen. IH heeft (in een joint degree met de HvA en Hanze) klimaat&energie en voedselsysteem als brede toepassingsgebieden, en legt nadruk op transitie-aanpakken en sleutelmethodologieën.

Master AI Translator

Deze nieuwe praktijkgerichte masteropleiding is ontwikkeld in een consortium van Hogeschool Rotterdam, De Haagse Hogeschool, Fontys, Avans, BUAS en Hogeschool Zeeland.

De ontwikkeling van AI heeft gevolgen voor alle sectoren. De inzet van AI en data zijn van cruciaal belang voor de innovatie van de Nederlandse arbeidsmarkt.

AI-Translator is een brede, sectoroverstijgende masteropleiding die recht doet aan de opkomst van AI als systeemtechnologie. De masteropleiding AI-translator zal professionals afleveren die bedrijven en overheden kunnen helpen om AI praktisch inzetbaar te maken. De AI-Translator analyseert voor een organisatie de kansen, bedreigingen, kwetsbaarheden en bedreigingen voor de inzet van AI. De AI-translator bepaalt niet alleen wat kan én mag, dit is het technologisch en juridisch vraagstuk, maar ook wat wenselijk en verantwoord is, dit is het ethisch en maatschappelijk vraagstuk. De master leert studenten deze twee vraagstukken te onderzoeken en te vertalen naar praktisch toepasbare business cases. Hierin maakt de AI-translator duidelijk welke risico’s aan het project verbonden zijn en wat de beschikbare aanpassingsstrategieën zijn. Doelstelling van de masteropleiding is om verantwoorde toepassing van AI breed toegankelijk te maken en bruggenbouwers voor AI op te leiden.

De volgende stap die nodig is om van start te kunnen gaan voor deze drie cross-sectorale masteropleidingen is accreditatie door de NVAO.